PLEJE AF DIN STRIK
Stoppeguide
Vi vil gerne inspirere dig til, hvordan du reparerer det, du allerede har. Når vi tager os kærligt at det, der allerede ligger i klædeskabet, så forlænger vi levetiden på vores tøj og undgår unødig spild.
Denne stoppeguide kan du selvfølgelig også bruge til huer, halstørklæder og strømper.
Og husk, øvelse gør mester.
Det skal du skal bruge:
En stoppenål – en nål med afrundet spids, så du ikke stikker dig
Et stoppeæg – du kan også bruge en tennisbold, hvis du ikke har et stoppeæg
Uldstoppegarn i samme nuance som det, du vil reparere.
Step 1
Tråd nålen med stoppegarn i samme nuance og materiale som den strik, du reparerer.
Step 2
Placer stoppeægget inde i din trøje, så det ligger under hullet, du skal lappe. Bred hullet ud over stoppeægget, så du er klar til at påbegynde stopningen.
Step 3
Du skal nu igang med at stoppe hullet. Det gør man ved at væve nyt stof med stoppegarnet. Først skal du lave sting tværs af hullet og derefter væver du hullet til med systing. Begynd din stopning foroven på højre side af hullet. Start det første sting, hvor stoffet ikke er gået i stykker. Lav nu systing henover hullet. Først fra højre side mod venstre, og så fra venstre mod højre og arbejd dig ned til bunden af hullet. Stram dine sting undervejs, så hullet bliver trukket sammen, men pas på ikke at stramme så meget, at trøjen krøller sammen omkring hullet.
Step 4
Nu har du har syet på tværs af hullet og ved at sy på den anden led væver du hullet til. Måske du har prøvet at væve engang og kan huske teknikken? Start med et systing foroven på højre side. Træk nålen skiftevis over og under de tværgående tråede, du lige har lavet i Step 3. Sy på denne måde frem og tilbage oppefra og ned og nedefra og op. Når du har lavet et par rækker, så skub forsigtigt rækkerne sammen, så din vævning bliver tæt. Fortsæt på denne måde indtil hullet er vævet til.
Step 5
Nu er hullet stoppet. For at sørge for, din stopning ikke går op, skal du fæstne din stopning. Sy derfor et par sting op oversiden af stoffet ved siden af din stopning. Når nålen er under forsiden, så vend trøjen om og sy et par sting på den anden led. Klip din tråd over. Din trøje er nu klar til brug igen.
Uldvask
Vores produkter er lavet, så de kan holde til mange års brug. Ofte er det nok at lufte en uldtrøje, men har du behov for at vaske den, er her en guide til, hvordan du tager dig kærligt af dine striktrøjer i uld, når de trænger til at blive vasket.
Sådan vasker du nemt dit uldtøj:
Start med at vende vrangen ud på din strik
Fyld en balje/vask op med lunkent vand
Tilsæt en teskefuld uldvaskemiddel
Lad strikken blive gennemvåd og tryk lidt på den
Lad strikken stå i blød i 15 minutter
Klem vandet ud af strikken (lad endelig være med at vride trøjen)
Lad din nyvaskede strik liggetørre på et håndklæde
Samme metode bruges til uldstrømper, huer og halstørklæder. Uld er et naturligt materiale, og for at ulden bevarer sine varmende egenskaber, så er det vigtigt at vaske uld med sæbe, der er lavet til uldvask. Enzymfri uldvask bevarer nemlig lanolinindholdet i ulden.